Petua Hilangkan Cirit Birit selepas Kenduri Kahwin atau Open House

Musim open house dah tiba. Apatah lagi musim majlis kahwin, majlis kenduri-kendara untuk anak, berkhatan dan lain-lain. Macam daddy harraz yang attend empat open house dalam sehari, mesti makan macam-macam. Mesti makan bercampur-campur dari rumah-rumah yang berbeza.

Tips Menangani Cirit BiritPerkara ini tak ditujukan kepada sesiapa yang aku telah attend majlis mereka. Memang kadangkala di luar jangkaan kita dan bukan kita nak sediakan masakan yang membuatkan tetamu sakit perut. Alaaa. aku rasa, korang pun pernah laluinya kan? Kekadang sambal udang lah.. daging lah.. nasi tak berapa masak lah.. itu semua lumrah dalam kenduri kendara. yang penting, kita attend dan penuhi walimatul urus nya. Jangan pula jadi majlis mengumpat lepas tu sebab sakit perut lepas pergi kenduri. =)

Aku memang banyak pengalaman pasal cirit-birit ini. Sebab cirit birit ni lah antara ‘taktik’ aku untuk MC.. shhhhhhhh.. Dan macam-macam jugak laa nasihat dari doktor-doktor yang berlainan.

“Doc, kalau cirit birit, boleh minum 100 plus tak? atau pil check it teck aun?” tanya aku.

“You jangan minum 100 plus, itu ada gas. Lagi ada angin. Itu pil pun tak elok. Apa macam pil kecik kecik tapi takda apa2 effect. Itu tauke pil sudah kaya raya, tapi you sakit juga” jawab doktor A.

“saya bagi ubat air garam, baru Ok punya” sambung doktor itu.

(asalkan aku MC sudaaaah)

Lain pulak dengan satu doktor ni.

“Doc, kalau cirit birit, boleh minum 100 plus tak? atau pil check it teck aun?” tanya aku.

“boleh, tapi you kasi bukak itu botol kasi keluar gas dulu. then minum. Sama macam air garam juga.” Lagi satu saya kasi petua emergency kalau cirit birit.

ambil segenggam beras, kasi masuk dalam kuali. Goreng sampai hangus, jangan taruk minyak. Sudah hangus, masuk dalam gelas, campur dengan air. Kasi lama sikit, minum air yang hitam itu. Itu charcoal ada bagus. Kadang-kadang kita pun bagi charcoal tablets untuk cirit birit” kata Doktor W.

Amacam? ada brani cuba tak?

Petua Hilangkan Cirit Birit selepas Kenduri Kahwin atau Open House
1) Minum air 100 plus
2) Makan pil chek it teck aun
3) Minum air garam
4) Minum teh pekat kosong (tanpa susu atau gula, hanya teh saja)
5) Minum air charcoal beras

Itulah cara yang aku ketahui selain makan ubat klinik atau injection. Raya dah nak abis. Tapi musim musim kenduri akan datang, mesti ia berguna. Aku biasa guna petua nombor 4. Terus selesa perut aku takde cirit-birit dah. Kalau tak, mau dekat 10 kali masuk keluar tandas.

Masa berhari raya atau kenduri, memahg perlu ditekankan hal ini. Kita mengambil sejumlah makanan yang banyak, tetapi belum tentu ada yang ‘mencuci usus’ untuk pembersihan dan kesihatan. Kanser usus sering menjadi igauan ramai orang yang tidak menjaga sistem pencernaan dan pembersihan usus. Himpunan kuman di dinding usus dan di tepi lipatan usus akan menyebabkan tindakbalas toksin dengan kotoran seterusnya akan belakulah kanser usus yang amat merbahaya.

Kanser Usus

Masa untuk mencuci usus dengan produk yang cukup popular dan bagus ini. CodiBiosella adalah kombinasi enzim 60 jenis sayur-sayuran dan buah-buahan melalui teknologi mikrob. Pencernaan dalam perut, probiotik, pembersihan usus, dan seterusnya penyerapan yang lebih bagus nutrien makanan.

CodiBiosella

Perut selesa, usus pun dah cuci, barulah senang hati! Ada yang nak? SMS / WhatsApp ke nombor 0192372347

88,502 total views, 216 views today

Program Qurban & Aqiqah

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam