Cara Block dan Unblock Website dan PC

Dah pasang unifi? Macam mana? ada laju? Macam mana dengan yang lain? Mood ke laut sebab internet slow sebab quota? haaaa.. sabor aje lah kan. Ermm.. Baru sempat nak buat entry pasal Cara Block dan Unblock Website dan PC sebab atas permintaan di luar sana. keh keh keh. So, kepada yang dah tau, boleh kemaskini kan yea..

Okay, bagi pengguna unifi, atau korang .yang biasa koje kat gomen, atau syarikat yang block sesuatu website terutamanya time keje. Mesti nak tau sebab ape eh? Sudah tentu laa kata.. “ni koje budak IT laa ni dok block2 website”. Ada yang boleh access semua. Ada yang secara schedule.Contohnya kalau Saudara Mat Petak nak block website facebook atau twitter kat sekolah wifenya, kita leh gunakan Parental Control.

Aku terangkan pasal Parental Control. Actually ramai yang ingat pasal kawalan mak bapak aje. Tapi inilah konsep yang digunakan. Lebih kurang macam aku parenting blogger laa kan. hik3 (oh yea, configuration untuk ROUTER TM D-LINK DIR-615). Dont worry isu backdoor dah takde.

Mula-mula korang kena masuk ke Modem Page. Kalo tak faham boleh ke Basic Troubleshooting UniFi.

parenting control page

Dah login, korang ke Setup > Parenting Control > Turn Parental Rules ON and DENY computers access to ONLY these sites.

set parental control

Masukkan website yang korang nak block tu. Kalau korang nak buat secara berjadual pun boleh, contoh boleh access facebook dan twitter dari jam 1.00pm ke 2.00pm. Klik button New Schedule.

schedule untuk parental control

Dah buat ape-ape step, kena tekan SAVE SETTING. Itu janganlah dilupa yea.. Dah siap!! itulah sebenarnya kalo korang nak tau sebab korang tak leh bukak certain website time koje. Sama laa macam opis aku. hehehee

Satu lagi, kaedah FILTER RULES. Di mana ia membenarkan PC atau device tertentu sahaja yang boleh access internet. Contohnya big boss korang boleh access semua website, tapi korang hanya time rehat aje. Takkan aku nak ajor pasal VPN, letih eden..

Korang klik Advance dan ke Filter Rules. Masukkan MAC address atau IP address device yang BOLEH atau TIDAK BOLEH access internet.

Setting Filter Rules

Okay, sekarang korang dah tau Cara Block dan Unblock Website dan PC. Sekian.

Eh, nak unblock website tu? Ishhh.. mana boleh, boss korang marah. Tapi aku kasi tau laa gak. Caranya korang gi hijack PC admin dan pergi configure balik dan clear kan setup tu tadi. Ada pernah aku buat entry dulu. Amacam, Ada bran?? hahahahaaaa..

9,742 total views, 15 views today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam