AWAS si pencuri Wireless!!

Anda risau wireless anda di crack atau di hack oleh mereka disekitar anda? Anda merasakan speed internet anda tak macam dulu sebab ada yang mencuri wireless korang? Dah laa pakai kelajuan 1Mbps, orang curi atau “share” pulak wifi. Tu yang jadi slow tu. Jadi, AWAS si pencuri Wireless!!

>>IKLAN CUTI SEKOLAH DI SINI<<

Ada penyelesaiannya. Mula-mula jika anda nak tahu wireless anda sedang digunakan oleh pihak ketiga, sila lihat lampu signal wireless di modem. Dan jangan ON kan sebarang gajet anda yang gunakan wireless. Jika ada berkelip-kelip, maka ada mereka yang gunakannya. Jika stabil sahaja, maka ia normal kerana tiada wireless connection dari anda.

Dengan modem TM D-Link DIR 615 yang disediakan UniFi, anda boleh lakukan sesuatu. Login ke page D-Link unifi dan klik Status dan seterusnya Wireless.

Dari sini anda dapat lihat berapa devices atau gajet yang berhubung dengan wireless router anda. MAC address dan IP Address dikesan. Nak confirm kan MAC address anda, boleh SEMAK MAC ADDRESS DISINI.

Jadi, jika anda dapati terdapat MAC Address bukan kepunyaan anda, maka anda boleh block devices atau gajet tersebut. Anda boleh klik Advance dan Advance Wireless.

Dan di bahagian Wireless MAC Filter, anda boleh block MAC Address yang tidak dikenali yang mungkin anda detect sebagai ‘penceroboh’. Ini adalah cara yang lebih kurang sama dengan FILTER RULES dalam entry Cara Block dan Unblock Website dan PC. Jadi terlerailah persoalan Executive MAS Cargo mengenai kenapa perlu tahu MAC Address sesebuah devices.

Satu lagi cara adalah dengan anda tukarkan setting Wireless kepada HIDE. So, connection wireless adalah disembunyikan. Ada beberapa router sekarang yang compatible dengan UniFi, contohnya ASUS. tapi configuration kena tengok manualnya sendiri la. hehehee

Tadddaaaa.. masalah kecurian wifi anda dah selesai..!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Comments

  1. says

    Betul apa yang kid cakap tu.. sebenarnya tidak susah mana nak block pencuri ni.. selain tukar setting dari guna WEP ke WPA/WPA2 kita juga boleh register terus mac address yang nak digunakan sahaja didalam router.. so mana-mana Mac yang tak register tak bolehlah dapat access internet..

    Dulu pernah juga jadi pencuri Wifi ni.. sekarang dah taubat.. hehehe.. guna berokband sendiri jelah
    myvitrd ajak kita terjah..Buffered Earning Ke 4 Tahun 2012My Profile

  2. jackblack says

    Salam bro Kid. saya tak berapa paham la cara2 nak elak dari pencuri wifi ni maklumlah biasa gune broadband.. saya baru je gune unifi ni.. ada cara yang mudah dan simple untuk saya elak dari kene hack ni?? maaf saya budak baru belajar.. hehehe

  3. red albino says

    kebanyakkan streamyx dorg x set key wpa, kalau yg x tau nk tukar mmg rugi…kalau rajin ronda2 dlm router tu bleh trick balik hacker tu, tukar la ssid, “aku repot klo ko hack” hahahaha selain daripada tu bleh guna port fowarding utk register IP yg dibenarkan sahaja utk tembus online… ofcoz tukar username/pwd router dulu yg paling utama…kalau agak2 lupa tekan je button reset xD

  4. mazlan says

    dlm sebuah rumah berape laptop yg boleh gunakan unifi…sekali guna?…sya mempunyai masalah laptop anak yg tk boleh tangkap wifi unifi…dn sebuah lagi…langsung tak dpt frekuensi unifi…hanya laptop saya aje yg boleh//
    saya gunakan pake bayaran rm 149.

  5. says

    tadi ptg balik catering x dapat on9 unifi.. tp hp dan hypptv x ada problem.. isteri kata jiran dekat sini pun ada wat wiring unifi.. call TM tanyakan prob ni.. dia guide log ini ker 192.168.0.1 dan guide dari a to z.. sy pelik sbb kenapa tetiba user dan password sy berubah kepada user lain???? ada kena mengena ker talian/router org lain dengan kita punya?? ada sesiapa boleh beri pendapat??
    aiskrimbiz ajak kita terjah..Pembekal Kon Aiskrim Sekitar N9My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam